Tänään tein pitkästä aikaa kalakeittoa ja perunat kuorittuani tuli mieleeni, että voisi kokeilla maitoliemen tekoa. En ole ikinä tehny sellaista, syönyt kylläkin ja tykännyt siitä. Selasin nopeasti keittokirjasta miten liemi tehdään ja ohjeita oli erilaisia. Osassa ohjeista laitettiin kuohukermaa ja osassa maitoa+jauhoja. Ohjeita soveltaen laitoin sitten 2 dl 15% ruokakermaa, jonka joukkoon sekotin 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Hyvä ja vähän suurustunut liemi kyllä tuli, sellainen ihanan kermainen ja vähän paksu. Mieskin tykkäsi kovasti ja kehui paremmaksi mitä kirkas liemi on. Meillä taidetaan siis toistekkin tehdä näin.

Kalakeitto 4: lle

8 perunaa halkaistuna

sopivasti vettä niin, että perunat peittyvät

1 sipuli

1 porkkana

maustepippureita

merisuolaa

reilusti tuoretta tilliä

600 g lohta

Maitoliemeen 2 dl ruokakermaa + 2 rkl jauhoja

nokare voita

Keittelen keiton niin, että ensin keitän kaikkia muita aineksia paitsi kalaa niin kauan, että perunat ovat lähes kypsiä. Sitten laitan joukkoon kalan palat ja tillin ja kiehutan pienellä lämmöllä 5-10 minuuttia.

Nyt kun tein maitoliemen kaadoin kerma-jauhoseoksen soppaan vähän ennen kaloja. Seoksen kaadoin ohuena nauhana ja sekoittelin samalla varovasti. Sitten laitoin kalat tillin ja voin.