Vapaapäivän leipomukset jatkuvat..Eli munkkeja olen myös leiponut tänään..Niitäkään en ole koskaan ennen tehnyt, joten mitään takuuvarmaa ohjetta ei ollut. Netistä löysin sotkun munkit-ohjeen ja sillä päätin sitten munkit leipoa..Kovasti mietein että teenkö taikinan kaardemummalla vai ilman.. Mutta tähän ohjeeseen sitä ei kuulunut joten jätin pois.. Oli tosi hyviä munkkeja!!!! Osaan munkeista pursotin vaniljakreemiä, ohje alapuolella. Ohje on napattu Pullahiiren blogista.
Vinkki Jos pakastat munkkeja, älä sokeroi niitä ennen pakastamista, vaan vasta sitten kun munkit ovat sulaneet.
542216.jpg

noin 70 kpl
1 l vettä
100 g hiivaa
200 g sokeria
30 g suolaa
2 kananmunaa
1 1/2- 2 kg vehnäjauhoja
200 g leivontamargariinia

Paistamiseen pari litraa öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet sekä munat, sekoita hyvin. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita kokoajan. Lisää loppuvaiheessa sulatettu margariini ja loput jauhoista, vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa hyvin kulhon reunoilta. Laita taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Leivo taikinasta pieniä munkkeja ja nostata ne hyvin. Paista kuumassa öljyssä noin 1 1/2 minuuttia per puoli. Kannattaa halkaista ensimmäinen munkki jotta oppii paistoajan tarkemmin. Laita kypsät munkit valumaan talouspaperin päälle ja sokeroi hetken päästä.
Munkeista kannattaa leipoa todella pieniä, koska ne kohoavat vielä paljon, ja isot munkit voivat jäädä helposti raaoiksi..

Vaniljakreemi
2 dl maitoa
3-4 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 rkl maizenaa(käytin maissijauhoja)
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria

Sekoita jauhot keltuaisten joukkoon. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää se kokoajan sekoittaen keltuais-jauhoseokseen. Kaada seos takaisin kattilaan ja sekoita hyvin jotta seos sakenee. Kada kreemi astiaan ja laita päälle kelmu, niin ettei kreemin ja kelmun väliin jää lainkaan ilmaa. Laita kylmään noin tunniksi. Sekoita jäähtynyt kreemi juoksevaksi ja kaada pursotinpussiin, jossa on kapeapäinen tylla. Pursota täytettä kypsiin munkkeihin.